Musiikkiterapia

Keskusteluterapiassa käsitellään asioita terapeutin kanssa usein sanallisesti. Musiikkiterapiassa keskustelun rinnalla tai sijasta käytetään eri musiikkiterapiamenetelmiä, kuten musiikin kuuntelua, kappalelyriikkaa, yhdessä soittamista, sekä fysioakustista hoitoa. Menetelmiä käytetään tutkittaessa potilaan tunteita, ajatuksia, elämänkokemuksia ja niiden vaikutusta nykypäivään. Unien sisältöjä voidaan tutkia myös yhdessä. Puhuttu kieli voi järjellistää tai torjua tunneperäisen kokemisen, jolloin musiikin käyttäminen terapiassa voi auttaa potilasta saamaan paremman kosketuksen todellisiin tunteisiinsa. Musiikkiterapia edellyttää että musiikki on potilaalle merkityksellistä, musikaalisuus tai soittotaito ei ole olennaista.

Terapian päämääränä on usein lievittää potilaan oireita, löytää parempi yhteys tunteisiin, sekä tutkia ajatus- ja toimintamalleja. Rauhallisen yhteistyön myötä potilaan vaikeat ja ristiriitaiset tuntemukset jäsentyvät usein vähitellen ymmärrettäviksi.

Terapiasuhde perustuu luottamukselliseen ja turvalliseen yhteistyöhön. Terapeuttina olen rauhallinen ja pohdiskeleva, viitekehykseni on psykodynaaminen ja integratiivinen. Koulutukseltani olen musiikkiterapeutti ja pop-jazz muusikko.

Miten musiikkiterapian voi aloittaa?

Musiikkiterapian voi aloittaa julkisen tai yksityisen terveydenhuollon kautta tapaamalla lääkäriä ja kertomalla terapian tarpeesta. Kelan tukemaa musiikkiterapiaa on mahdollista saada Kuntoutuspsykoterapiana 16-25-vuotiaille, sekä Vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena (alle 65-vuotiaat).

Lisätietoja musiikkiterapiasta: https://www.musiikkiterapia.fi/