Julkinen terveydenhoito

23.8.2022

Kävin viikonloppuna hammaslääkärissä johon sain kiireellisen ajan muutaman viikon päähän vihlonnan alettua. Palvelu oli hyvää ja sen toteutti yksityinen firma julkisen puolen tiloissa. Ajattelin että eihän tässä ole mitään järkeä, miksei julkinen puoli tee palvelua tiloissaan, vaan tilalle on palkattu yksityinen tekijä? Odotusaulassa oli kello jonka lasissa luki: Ei käytössä.

Koitin eilen varata ajan julkisen puolen lääkärille Maisan kautta, mutta ajanvaraus ei toiminut ja soitin vaihteeseen. Siellä vastasi hoitaja, joka ei löytänyt potilasasiakirjojani ja alkoi kysellä puhelimessa hoidon tarvetta ja teki mielenkiintoisia johtopäätöksiä asiantilasta. Välillä hän laittoi puhelimen mutelle ja keskusteli lääkärin kanssa. Sitten hän oli sitä mieltä lääkärin suulla, etten tarvitse lääkärinaikaa. Tarvitsen nimenomaan lääkärinajan ja kerroin oikeuteni ja kuulin kuinka hoitaja hermostui. Voin ymmärtää että hoitaja tekee työnsä puhelinvaihteessa silleen ei paljon kiinnosta, mutta sitä en voi käsittää, että lääkäri ottaa kantaa hoidon tilanteeseen lukematta sivuakaan potilastietoja ja kuulemalla hetken hoitajan suupuheita. Tämähän on aivan käsittämätöntä sekoilua! Lopulta hoitaja antoi vastentahtoisesti ei kiireellisen ajan kahdeksan viikon päähän.

Kolmas tapaus oli yöllisessä päivystyksessä kaksi kesää sitten kun tarvitsin ajan lääkärille, sillä olin ollut viikon korkeassa kuumeessa ja oireet eivät helpottaneet. Tauti ei mennyt ohi ilman lääkkeitä. Ajoin yöllä päivystykseen ja kerroin tilanteeni. Hoitaja käännytti kotiin, sillä en tarvinnut päivystävän lääkärin apua. Olisin ymmärtänyt yöllisen käännytystyön jos odotustila olisi ollut täynnä kiireellisiä potilaita, mutta se oli lähes tyhjä. Ajoin pettyneenä kotiin kuumepäissäni. Seuraavana päivänä varasin ajan lääkärille ja hän määräsi lääkettä, joka paransi taudin.

Tulee mieleen että onko julkisen terveydenhoidon idea on tällä hetkellä käännyttää potilaat yksityiselle? Miksi julkinen puoli on olemassa jos sieltä ei saa hoitoa?

Ps. Sain tänään 25.8 viestin, että varaamani lääkärin aika kahdeksan viikon päähän onkin hoitajan aika. Peruin ajan ja varasin ajan yksityiselle lääkärille koska ei ole muuta vaihtoehtoa.