Musiikkiterapia

Mitä musiikkiterapia on?

Musiikkiterapia on psykoterapian erityissovellus, jossa on mahdollista käyttää musiikkia itseilmaisun välineenä eri tavoin keskustelun lisäksi, esimerkiksi musiikkia kuunnellen, soittaen tai analysoimalla lyriikoita. Musiikkiterapia sopii useimmille tavallisen psykoterapian osa-alueille esim. masennuksen hoitoon henkilöille, jotka haluavat syventää terapian vaikutusta musiikin tuomien mahdollisuuksien avulla. Aikuisten ja nuorten musiikkiterapia on usein psykoterapian tapaan keskustelupainotteista ja esim. puhumattoman asiakkaan kanssa musiikki itsessään voi toimia kommunikaation välineenä ja musiikillinen vuorovaikutus edistää puheen kehitystä.

Musiikki puhuttelee usein suoraan ihmisen tunteita ja on totta tavalla johon puhutun kielen käsityskyky ei täysin ulotu. Kieli voi peittää, sivuuttaa tai etäännyttää, jolloin puhuttaessa voi tuntua siltä, että puhuu asian vierestä eikä löydä oikeita sanoja. Puhuttu sanallinen kieli voi myös järjellistää tai torjua tunneperäisen kokemisen. Musiikkiterapia ei edellytä musikaalisuutta tai soittotaitoa, olennaista on, että musiikki on asiakkaalle merkityksellistä. Rauhallisen yhteistyön myötä myös vaikeat ja ristiriitaiset tuntemukset muuttuvat usein vähitellen ymmärrettäviksi.

Terapeutti?

Olen psykodynaaminen musiikkiterapeutti ja taustakoulutukseltani pop-jazz muusikko. Terapeuttina olen pohdiskeleva, kuunteleva ja leikkisä. Terapiasuhde perustuu luottamukselliseen ja turvalliseen yhteistyöhön.

Miten musiikkiterapian voi aloittaa?

Musiikkiterapiaan voi aloittaa julkisen terveydenhuollon kautta, lääkärin lähetteellä tai olemalla yhteydessä suoraan terapeuttiin. Terapian aloittaminen Kelan tukemana edellyttää lääkärin lähetettä, alla terapiaan hakeutumisen vaiheet:

Lisätietoja: https://www.kela.fi/miten-haet-kuntoutukseen

Hoitosopimukset

Vaativa lääkinnällinen kuntoutus on potilaalle maksutonta. Kuntoutuspsykoterapiasta kuntoutuja maksaa omavastuuosuuden.

Sivut päivitetty 2.5.2022.

Lisätietoja

https://www.musiikkiterapia.fi/