Muuttuva työnkuva

19.5.2020

Pandemian seurauksena hoitokotien musiikkiryhmät jäivät tilapäisesti tauolle ja yksilöterapiat siirtyivät etäyhteyden päähän. Olen pohtinut tilanteen kestoa ja kenties osittain pysyvästi muuttuvaa työnkuvaa. Alla video etänä järjestetystä musiikkiterapiasta.

Ensimmäinen etäryhmä

Toukokuun alussa aloitimme ensimmäisen etämusiikkiryhmän, jossa käytämme Zoom-ohjelmaa. Ryhmässä olemme kuunnellut musiikkia, keskustellut, kirjoittanut omaa lyriikkaa, sekä tehneet musiikkielämäkertaa. Ryhmän alussa muutimme ohjelman ääniasetukset musiikkikäyttöön sopiviksi, mutta jostain syystä ne eivät oikein toimineet kunnolla. Näin ollen palasimme tehdasasetuksiin. Voi olla että paremmat ääniasetukset toimivat vain tietyllä tavalla ohjelmaa käyttäessä? Alla linkki ääniasetusten muuttamiseen.

Tietoturva

Zoomin käyttö on helppoa, mutta yhteys ei ole end-to-end salattu. Tämän vuoksi en käyttäisi sitä terapiatyössä. Signal on läpisalattu ja sen kautta voi muodostaa videoyhteyden. Aiheesta lisää tuolla: https://fi.vpnmentor.com/blog/parasta-vaihtoehtoa-whatsappille-varmista-yksityisyydensuojasi-ja-turvallisuutesi/

Jos hoitokotien vierailukielto jatkuu pidempään, niin ajattelin siirtyä järjestämään kaikki ryhmät tarvittaessa etänä. Yhteyden ja oheismateriaalin pitää olla helposti järjestettävissä käyttökuntoon hoitokodissa, jotta toiminta on sujuvaa. Pidemmästä eristämisestä voi seurata asukkaiden pahoinvointia. Etäryhmä toisi iloa, kaivattua sisältöä ja yhdessä tekemistä asukkaiden elämään.

Mielenkiintoista seurata jääkö etäterapia ja etäryhmät poikkeusajan toimintamalliksi vai osaksi muuttuvaa työnkuvaa.

Antti